Over het ras

Algemeen

Dit hondje dankt zijn naam aan het oorspronkelijke fokgebied, namelijk het Duits/Poolse Pommeren. Het is een kleinere versie van de keeshond. Het is een oud ras, want de hondjes waren er al vier eeuwen voor Christus. Het waren destijds veelal erfbewakers. Vanaf begin 19e eeuw zien we de pomeriaan of dwergkeeshond steeds meer in West-Europa opduiken. In de huidige tijd wordt dit hondje met name gefokt als gezelschapshond.

Uiterlijke kenmerken

Deze zeer leuke kleine hond is pittiger dan men zou vermoeden, afgaande op de geringe afmetingen.

Bouw en vacht

De pomeriaan of dwergkeeshond heeft een schofthoogte tussen 19 en 21 centimeter en het gewicht kan variëren van minimaal 1,5 tot maximaal 4 kilogram. Hoewel bij deze kleine hondjes het verschil tussen het reutje en teefje niet erg groot is, worden de reutjes over het algemeen iets groter en zwaarder dan de teefjes. De borst van het hondje staat ietwat vooruit en zorgt ervoor dat het hondje een trotse houding heeft. Een gezellige wandeling met de baas is leuk, maar het zijn geen hondjes die de bouw hebben om erg lange wandelingen te maken.

De vacht heeft twee lagen en bestaat uit een korte, dikke ondervacht en een bovenvacht met lang stijl haar. Sommige langharige hondenrassen hebben wat langer haar bij de pootjes, maar de dwergkeeshond heeft bij de pootjes gewoon een korte vacht. De vacht loopt van de bovenkant van het pootje tot aan het voetje taps toe.

Om de vacht mooi donzig te houden, dient deze twee tot drie maal per week goed gekamd te worden. Zo voorkom je dat de vacht gaat klitten. Leer het hondje vanaf jonge leeftijd dat de vacht kammen erbij hoort. Dan kan het hondje wennen eraan wennen.

De hond is er in verschillende officieel erkende kleuren, te weten:

  • zwart

  • bruin

  • oranje

  • crème

  • champagne

  • creme-sable

  • orange-sable

  • black and tan

Kop en staart

Het kopje is wigvormig met hoog opstaande, kleine oren en een kleine neus met zwart/bruine stop. Omdat de zijdezachte haren op het voorhoofd vol zijn en ietwat naar voren komen, lijken de oogjes wat dieper te liggen. Het staartje is kort en ligt op de rug. De haren zijn ook hier lang en stijl.

Eigenschappen en Karakter

Dit kleine hondje is levendig, vrolijk waaks en een beetje eigenwijs.

Ook is de pup een uitstekende waakhond. Hij blaft als er iemand aan de deur komt, waardoor iedereen in huis alert is. Een blaf om inbrekers af te schrikken heeft deze pup niet, maar het geeft wel een gevoel van veiligheid. Dat neemt niet weg dat deze hond soms vergeet waarvoor hij aan het blaffen was. Soms al als het “gevaar” nog niet geweken is. Dit is iets wat goed is af te leren, waardoor onnodig geblaf vermeden wordt.

De hondjes zijn zeer betrokken bij de mensen waarmee ze leven en ze verblijven daarom ook bij voorkeur in de directe omgeving van de mens. Wat aandacht en met het hondje spelen wordt zeer op prijs gesteld door de pomeriaan.


Pomeriaan pups zijn kleine hondjes, waardoor ze makkelijk te houden zijn. Ze zijn erg aanhankelijk, vooral naar hun baasje. Pomeriaan pups zijn dan ook zeer trouwe hondjes. Een pup is vooral een goed gezelschapshondje, omdat deze erg intelligent is en uw stemming goed aanvult. De Pomeriaan pup staat dus voor je klaar in goede en slechte tijden. Daarnaast zijn zij zeer oplettend en levendig.

De  pups kunnen erg dominant worden. Een zeer strenge aanpak is dus nodig. Hij is bovendien erg leergierig, dus dingen aan en afleren is goed te doen.
Waar de Pomeriaan pups vooral dol op zijn is eten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze soms iets van een laag tafeltje af zullen pakken als het baasje een bordje laat staan. De pup wordt dan ook snel te dik als er niet wordt opgepast.

Het is noodzakelijk om de Pomeriaan pup van kleins af aan bij andere honden te brengen, omdat deze vaak fel kunnen reageren tegen andere honden. Zolang ze bij andere honden worden gelaten tijdens het uitlaten, of misschien zelfs winkelen, is de Pomeriaan pup het liefste hondje.

Kleine hond, groot gebaar

De pomeriaan of dwergkeeshond moet soms tegen zichzelf beschermd worden, omdat hij denkt dat hij groter is dan hij in werkelijkheid is. Zo kan hij zonder blikken of blozen blaffen naar een grote hond, als hem iets niet aanstaat of hij denkt de baas te moeten beschermen. Nu denken meer kleine hondjes dat ze de afmeting van een wolf hebben, alleen kan dit kleine hondje ook nog relatief snel een pootje breken.Dat het hondje relatief snel iets kan breken, kan ook een punt van zorg zijn als je het hondje met een klein kindje alleen laat tijdens het spelen.

Gezondheidsaspecten en levensverwachting

Deze hondjes hebben een verhoogde kans op patella luxatie, dit is een ontwrichting van de knieschijf. Daarnaast sluit de fontanel op het kopje langzamer dan bij andere honden en soms sluit deze niet helemaal. Verder zijn er geen specifieke gezondheidsklachten bij dit ras bekend.

Kleine hondjes worden gemiddeld genomen wat ouder dan grote honden. Dit kleine hondje heeft voor zijn formaat een gemiddelde levensverwachting. De hondjes worden normaliter tussen de 12 en 15 jaar oud.

Trainen en opvoeden Pomeriaan

De Pomeriaan luistert het beste naar vaste commando’s en leren snel. Ze zijn makkelijk te trainen in gehoorzaamheid. Hun geblaf moet aangepakt worden van jongs af aan anders zullen ze dit onophoudelijk doen. Het best is om al vroeg met puppycursus te beginnen.

Activiteit en beweging Pomeriaan

De Pomeriaan vereist korte wandelingen en speelt graag met de familie of met andere huisdieren. Met geduld en tijd kun je ze trucs leren. Zij kunnen zich gaan vervelen als ze niet genoeg te doen krijgen. Ze zijn uitstekend geschikt voor een appartement en woningen met kleine tuinen.