Opvoeding Pup
Wat moet je alvast aanschaffen voor de komst van de pup
Wanneer je de pup ophaalt krijg je van ons wat voer mee wat de pup is gewend bij de fokker.
Verder is het belangrijk dat de pup in zijn nieuwe huisje een veilig plekje heeft. Denk hierbij aan een mand en bench. Ook zijn een halsbandje, riempje, voerbakjes en borstels erg belangrijk om vast in huis te hebben.
Tips Gewenningsproces
Ben je de trotse eigenaar geworden van een pup? Dan is het belangrijk dat de lieverd zo snel en zo goed mogelijk inburgert en aan zijn nieuwe familie gewend raakt. Op deze pagina hebben wij voor u een aantal belangrijke tips onder elkaar gezet betreft het gewenningsproces.
De eerste dag in huis
De eerste dag dat pup in huis komt is natuurlijk best spannend, zowel voor de nieuwe familie als voor de pup zelf. Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg er dus voor dat alles klaar staat en aanwezig is om de pup een zo aangenaam welkom te geven als mogelijk is zodat de pup zich zo snel mogelijk thuis voelt. Tijdens de eerset dag dat de Pomeriaan pup in zijn nieuwe huisje is, is rust het allerbelangrijkste. Laat de pup op zijn eigen tempo wennen aan de nieuwe situatie en geef de pup bij binnenkomst direct iets te eten en drinken, daarmee zal de pup zich nog sneller op zijn gemak voelen. Laat de pup rustig het huis of de huiskamer ontdekken en kennismaken met met andere huisdieren. Waarschijnlijk staan familie en vrienden te popelen om het nieuwe gezinslid te ontmoeten maar wacht hier nog even mee tot dat de pup helemaal gewend en zichzelf is.
De slaapplek van de Pomeriaan pup
Zorg ervoor dat er direct bij thuiskomst een mand of kussen, bij voorkeur in een bench, klaarstaan. Het is belangrijk dat de bench op een rustige, veilige en tochtvrije plek staat. Hier kan de uitrusten en zich terugtrekken, wanneer hij daar behoefte aan heeft. Laat de pup wel eerst wennen aan de bench voordat deze in gebruik genomen wordt. Dat wil zeggen laat de pup op het kussen of de mand in de bench liggen maar doe het deurtje nog niet op slot zodat de pup nog niet opgesloten is. Op de manier kan de pup aan zijn bench wennen en het als fijne plek ervaren. Het werkt vaak goed om de pup vanaf het begin eten te geven zodra hij in de bench gaat liggen. Op deze manier zal de pup goed gevoel krijgen bij de bench en zal de pup automatisch de bench opzoeken wanneer hij moe is. Verder is het belangrijk dat de bench nooit als ‘strafplek’ gebruikt wordt, dan zal de pup zich namelijk steeds meer gaan afkeren tegen de bench.
De eerste nacht
Na zo’n emotioneel zware eerste dag volgt de eerste nacht voor u en uw pup. U zou wellicht denken dat na al die indrukken uw pupje makkelijk een hele nacht kan doorslapen. Maar zonder de warme lijfjes van z’n broertjes en zusjes, wil dat vaak niet echt lukken. Haal 2 uur voor het slapen gaan het drinkwater bij uw pup weg, en geef hem geen eten meer. Om alvast wat rust te creëren laat u hem een half uur voor het slapen gaan nog even uit. Laat hem daarna met rust, en ga vooral niet meer met hem spelen. Tot rust komen is de voorloper van het slapen gaan.
We raden aan om de eerste periode de pup in de bench naast uw bed te zetten. Uw aanwezigheid zal hem kalmeren en als hij onrustig is kunt u hem even toespreken of hem even aanraken met uw hand. Al snel zal hij dan gerustgesteld gaan slapen.
Met pup naar buiten en socialiseren
In de socialisatieperiode leert de hond omgaan met de wereld. Dit gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat de pup in contact komt met vreemde mensen, kinderen en andere honden. De pup dient te leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor afwijkende situaties, harde geluiden en ogenschijnlijk beangstigende prikkels. Het is essentieel dat je hond leert omgaan met stress.
Het is effectiever om drie tot vijf maal per dag 10 á 15 minuten met je pup op stap te gaan dan één of twee maal per dag een half uur. Overdaad schaadt. Daarnaast kan een jonge pup nog niet te lang achter elkaar lopen. Wanneer u gaat wandelen, houd dan het volgende schema in gedachten: 1 minuut wandelen per uitlaatbeurt voor iedere week dat uw pup oud is. Dat betekent dat u met uw pup van 8 weken per wandeling niet langer dan 8 minuten onderweg mag zijn.